Луцидни снови

И даље о сновима….

Да ли сте се некада запитали како би изгледало да можемо да бирамо шта ћемо сањати ? Сигурно сте бар једном пожелели да сами будете креатори свог сна ; а да ли сте знали да jе то, заправо, изводљиво?

Узимајући у обзир колико времена у току једног дана проводимо спавајући, сасвим је јасно да се тај сегмент живота не сме занемарити. Снови отварају скривене могућности ума које нам у будном стању нису доступне. Сан, такође, има улогу у процесу памћења и сортирања података; у току сна се записује чега ће се човек сећати а чега не – чувају се упечатљиви и значајни подаци и доживљаји, док се остали одбацују. У сну предност у односу на логику има машта и визуелизација, па се у овом стању могу јавити веома необичне и занимљиве идеје које су неретко инспирација и покретач у реалном животу.

За разлику од „обичних“ снова које сањамо сваке ноћи и не морамо их се увек сећати, ЛУЦИДНИ СНОВИ су сасвим другачији доживљај – особа се буди у сну, свесна је да је све око ње нестварно и упушта се у авантуре које сама креира. Питања која се сама намећу јесу – који је значај луцидних снова и како их сањати?

Пре свега, луцидни снови нису „резервисани“ за људе који су рођењем стекли посебан таленат нити било шта слично томе – може их сањати свако уз довољан труд, вежбу и жељу да се ова техника савлада. Особе које се овом темом баве одређени временски период углавном тврде да је неопходно стрпљење и јака воља јер се у супротном неће десити оно што очекујемо. За већину људи који их сањају, луцидни снови представљају слободу какве у физичкој реалности нема.
Постоје различити начини уз помоћ којих се можемо „пробудити у сну“ ; најједноставнији од њих се састоји од неколико корака који не изискују велики напор.

На првом месту је вођење дневника снова – све што особа сања бележи одмах након буђења, наводећи што више детаља из сна. Циљ вођења дневника је, у овом случају, упознавање сопствених снова. Такође, примењује се аутосугестија – пре спавања особа понавља себи да ће сањати луцидни сан верујући у то. Препоручљиво је у току дана запитати се више пута „да ли сањам“; када заспимо, могуће је да ћемо то питање поновити сами себи у сну. Оног тренутка кад одговор буде потврдан – контрола сна је могућа. Корисна је медитација, а требало би избегавати гледање филмова пре спавања, цигарете, алкохол и све остале супстанце које иначе утичу неповољно на рад мозга. У почетку се често дешава буђење из сна због подсвесног страха од непознатог, али се то временом и вежбом мења и несметано се може одржавати стање луцидног сна.

Ову методу су примењивале многе велике личности из различитих области, много пута су говорили о њој и потврдили утицај снова на њихов рад. Салвадор Дали, Нилс Бор и Алберт Ајнштајн су само нека од великих имена.

Дејана Никитовић II2

Постави коментар