Европски путеви или ти пут у Европу

Захваљујући труду, доброј информисаности, нешто креативности и плодоносној сарадњи, рад ученика III5, Ане, Марте и Мирослава, под мојом менторском будношћу, освојио је  награду у конкуренцији литерарних радова на конкурсу „Европског дневника“ – пут у Љубљану, Беч и Будимпешту.

Седмодневно путовање почиње и завршава у српској престоници. Иначе волим свој позив и ученике, али сарадња са онима који су мотивисани, вредни и креативни, ненадмашна је. Њихова интересовања била су у складу са задатим темама на конкурсу. Препознавши то, иницирала сам учешће на конкурсу, потпуно верујући у њих, увек са једном мишљу – рад се исплати, вредност се препозна. Радити тимски, сарађивати, истраживати, тражити креативнија решења, испољити се у свом специфичном дару, а онда све удружити у колективном делу, били су бенефити рада и вредност по себи.

Значајан мотив била је дивна награда. Но она би била неосвојива да је нису заслужили свим поменутим вредностима. Поносна на своје ученике, у сусрет новим искуствима и сарадњи, поздрављам вас из Беча. А они, Марта, Ана и Мирослав ће вас обавештавати о путовању.

Проф. Сања Перовановић

Advertisements

Гојазност, не само проблем аутфита и естетике

Гојазност је глобални, здравствени  проблем  који мучи сваку пету особу у Србији. Има велики утицај у настанку бројних обољења попут дијабетеса, кардио-васкуларних болести, малигних тумора…

Вишесатни боравак испред телевизора или рачунара је главни узрок гојазности. Пасиван начин живота повлачи и неке друге компликације од којих су најупечатљивији проблеми са концентрацијом и сном. Први симптом гојазности је неизбежна промена физичког изгледа, која је углавном нежељена и стимулише људе да крену водити рачуна о исхрани. Гојазност се још може препознати и израчунати помоћу мера обима струка и кукова и њиховог количника. Ако је њихов количник већи од 0.85, време је да се запитамо шта би требало да променимо у начину исхране и животном стилу. Важно је поред обима пратити и килажу и БМИ (Body mass index), који се рачуна тако што се килажа подели са претходно квадрираном висином у метрима. Неопходно је пратити своје унутрашње осећаје и сигнале које шаље организам. Пре сваке драстичне промене треба се посаветовати са  изабраним лекаром или нутриционистом, али постоје неке мере које можемо сами предузети. Два сата шетње, сат времена куповине, вожња бициклом, излет у природи.. Постоји толико занимљивих ствари које би нас могле итекако приближити жељеном циљу и побољшати нам здравље, квалитет живота, па и наш изглед. Брз и модеран начин живота нас одаљава од природе, здраве хране, па и од људи, али свако ко жели и има јаку вољу, нађе начин то да промени и да одвоји времена за напредак, а тиме и пратеће задовољство самим собом. Сваки човек има избор, али требало би да зна да је у здравом телу здрав и јак дух.
Милица Бошњак II2

О изложби о Светом Сави

У галерији Народног музеја у Чачку постављена је изложба о Светом Сави (илустрована хронологија његовог живота и рада). Изложба почиње сажетом Савином биографијом и копијом фреске из манастира Милешева. Сваки следећи текст је испраћен копијама фресака и предмета који се односе на поједине периоде Савиног живота описаних у том тексту. Пуштен је и документарни филм о Светом Сави. На изложби се могло видети како изгледају Савини списи. 

Sveti Sava

Наставите са читањем

О аутизму

Аутизам је сложени развојни поремећај који се обично јавља током прве 3 године живота. Многи стручњаци верују да овај проблем није изазван једним узроком. Постоје озбиљни показатељи да аутизам настаје као последица различитих фактора који утичу на развој мозга, његову структуру и функционисање. Испољава се кроз проблеме у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Због тога се понашање и однос са спољашњим светом развија другачије.

Упркос почетним веровањима у супротно, аутизам није ретка појава. Познато је да, уколико се подразумева цео спектар аутистичних поремећаја, поремећај може утицати на скоро 6 од 1000 особа.

Аутизам може да се деси свакој породици, без обзира на расну, националну и етничку припадност, социјални и економски статус, и четвороструко је учесталији код дечака него код девојчица.

Наставите са читањем

Пут најбољих

Она је успешна у свом послу, за који каже да је заправо начин живота, верује у труд и рад, предана је ономе што воли. Наталија Поповић је наша данашња саговорница на тему спорта.

Natalija

Када си почела да тренираш тенис и шта те је заправо привукло овом спорту?
Почела сам да тренирам седам година. Све се десило случајно, шетала сам са мамом и угледала сам рекламу за школицу тениса и тако је све почело.

Када си почела да остварујеш прве резултате и колико су они били успешни?
Први турнир сам одиграла са осам година, а значајније резултате сам почела да остварујем са једанаест година. То су државно првенство до 12. година, затим сам освојила два државна првенства до 18. година и једно сениорско, такође сам представљала своју земљу на олимпијским играма за младе у Холандији, као и у такмичењима за репрезентацију где сам стални члан, на европској листи сам заузимала 35. место.

Наставите са читањем

Пут око света – Обала костура

Дивљина прекривена белим песком лежи између древне пустиње Намиб и хладне воде Атлантског океана. Португалски поморци су овај део намибијске обале називали ,,обалом пакла“. Данас је позната као Обала костура.

Између дина израњају дрхтава привиђења из суморних плоча пустињских стена, последњих остатака тла које је прекрио песак који се у току једне године може померити и за 15 метара. Немирне дине тутње као привиђење у величанственој симфонији коју предводи ветар. Опасне супротне струје, снажни ветрови, магла која се изненада пришуња, као и гребени чији назубљени прсти понекад сежу дубоко у море, проузроковали су пропаст многобројних бродова дуж читаве Обале костура. Олупине бродова леже разбацане Обалом костура.

Дванаест обезглављених скелета, који су лежали на обали заједно са дечијим скелетом уз напуштену колибу, нађени су 1943. године. На оближњој стени била је исписана порука: ,,Настављам према реци 100 км северно одавде, а ако ико ово нађе и крене за мном, Бог ће му помоћи.“ Ова порука је написана 1860. године. До данас није откривено ко су биле трагичне жртве.

Ловци из племена Сан назвали су намибијске ветрове ,,Соо-ооп-ва“, описујући њихов звук. Ноћу се ветар смирује, а пустиња хлади, и природа постаје милосрднија према овој напаћеној земљи те јој шаље маглу која се шири према унутрашњости. Магла се простире преко пешчаних плажа и стена те доноси освежење и обнову спрженим биљкама и животињама. Кад се приближава ноћ и магла продире у дине, сићушни становници Обале костура појављују се из песка да сакупе воду из магле- то је једина влага коју ће икада добити. Како би утолио жеђ, црни тврдокрилац Onymacris спушта главу, а вода која се кондезује на његовим леђима котрља му се до уста. Биљка која изгледа као чудовиште из научнофантастичних филмова Welwitschia mirabilis такође хвата ноћну маглу. Њени широки листови, који се шире по земљи и до 3 метра, апсорбују влагу кроз милионе пора.

Актуелан жаргон српског језика

Шта је жаргон?

Жаргон је недијалектизована употреба речи у српском језику који користи одређена група људи. Жаргони су такође речи које су се „одомаћиле“ у говору неког језика или неког говорног подручја.Они не настају постепено, већ у тренутку говора. Жаргон се такође назива и арго и сленг (речи страног порекла). Жаргон је елемент књижевног језика који се разликује у зависности од узраста особа које га користе.

Подела и врсте жаргона

Жаргоне не можемо прецизно поделити. Међутим, они се могу поделити према узрасту и  регијама у којима се говоре и према овим поделама они могу бити: новинарски, пословни, ђачки, правнички, културолошки итд.

Функција жаргона

Они служе за комуникацију унутар одређених група и представља њихов начин говора који је само њима препознатљив.Ученици жаргонима желе да прошире свој речник и да се издвоје од осталих по посебном начину говора.

Ђачки жаргон у данашње време најчешће настаје под утицајем савременог начина живота. Ђаци коришћењем жаргона желе да се исткну у друштву или међу вршњацима.

Наставите са читањем

Амерички фудбал

Angel Warriors или Анђеоски ратници, чачански клуб америчког фудбала постоји од 2006. године и они су вице шампиони Србије. Амерички фудбал могу тренирати и момци и девојке. Живимо у таквом друштву где постоје предрасуде о многим стварима, па тако и о америчком фудбалу. Разуверићу вас.

На интернету сам видела оглас и одлучила да дођем на један тренинг да се опробам. Дочекали су ме са одушевљењем и одмах сам почела да тренирам. Подељени смо на сениоре и јуниоре, али смо, у ствари, једна велика породица.
Шта је амерички фудбал?

Наставите са читањем

Показне вежбе прве помоћи Црвеног крста Чачак

За ученике седмог разреда Основне школе „Милица Павловић“ 28.03.2017. одржана је показна вежба, од стране волонтера Црвеног крста, из области прве помоћи. Ученицима је приказан полигон са најчешћим повредама у њиховом узрасту: загушење залогајем, угануће скочног зглоба, опекотине и крварења. Међу ученицима владало је велико интересовање и нису се устручавали да питају све што их занима; а волонтери су, као и увек, одговорили на сва питања. Ученици ове Основне школе и сами су имали могућност да се опробају у пружању прве помоћи-где су се изузетно показали.

CK

Најчешће болести у детињству

image-0-02-05-cbb63e839a84e1b1de777f95540c792e82409ee9ba5f6955206661244f345a65-VУ просторијама Удружења дијабетичара 23. марта 2017. педијатри из Београда су одржали предавање о теми „Најчешће болести у детињству“, а у организацији патронажне службе из Чачка. Предавању су присуствовали ученици 3/3 и 3/4 гинеколошко- акушерског и васпитачког смера са наставницима Јасмином Јовановић, Оливером Ерић и Иванком Мишовић. Наша педијатријска секција и даље вредно сарађује са свим релевантним институцијама и установама пружајући ученицима корисне и другачије начине образовања и укључивања у свој будући позив.

Оливера Ерић,
наставник здравствене неге