Педијатријска секција

“Доброчинство је је један део нас”

Педијатријска секција основана је пре четири године, уз јаку вољу и жељу професора Јасмине Јовановић, Зорице Гајић и Оливере Ерић. Уједно је била потреба и жеља ученика за ваннаставним активностима, а доказ томе је велика заинтересованост свих смерова за секцију. Разни пројекти и активности омогућавају члановима да се поред редовне наставе баве занимљивим и корисним стварима, чинећи добра дела. Поред тога оплемењују своју душу, шире видике и чине друге срећним. Оптимистична атмосфера влада овом групом. Њихова машта и идеје граде позитивне коментаре који их подстичу на још већи рад и залагање. Секција активно сарађује са многим установама града Чачка, а то су Дом здравља, Завод за јавно здравље, Специјална школа “Зрачак”, удружење дијабетичара и вртићима. Кроз сарадњу ових установа спроводи се здравствени рад, кроз различите узрасте од најмлађих до најстаријих у “Зрачку”. Уз њихову помоћ и подршку, пре свега професионалност врсњачка едукација се показала као добар начин спровођења здравственог рада, а то смо потврдили кроз различита предавања која су приказана у основним и средњим сколама. Циљ тога је ширење знања и подизање свести о здравом начину живота.
Педијатријска секција обележава светске дане и празнике посвећене здрављу и хуманости посећујући разне установе. Активности ове школске године 2017/2018. многобројне су.
Чланови педијатријске секције обележили су Светски дан чистих руку и Светски дан здраве хране. У вртићу “Сунце” 13.октобра 2017. кратким предавањем и песмицом обратили смо се деци.
Обележен је Међународни дан детета 20. новембра 2017. у вртићу Бамби.
У целом свету се 3. децембра обележава Међународни дан особа са инвалидитетом. Тим поводом су ученици Медицинске школе и чланови Педијатријске секције извели представу “Мудри дедица” за кориснике Зрачка. Остатак времена су провели у дружењу са корисницима ове установе.
У децембру педијатријска секција има пуно активности на задовољство ученика и, наравно, њихових професора. У уторак 5. децембра у просторијама Удружења дијабетичара одржана је презентација и-Порт апарата који помаже оболелима од шећерне болести. Наредног дана 6. децембра ученици су одржали предавање у Гимназији на тему АИДС.
Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетес мелитуса 14. децембра ученици наше школе, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, одржали су предавање за ученике седмог и осмог разреда ОШ “Филип Филиповић”.
У акцији “Осмех на дар” , чији је циљ да се улепшају новогодишњи празници и измами осмех на лице угроженој деци широм Србије, ученици су уз подршку одељењских старешина прикупили слаткише, играчке, школски прибор и књиге за децу.
Европска недеља превенције рака грлића материце се обележена је од 22. до 28. јануара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Медицинска школа активно је учествала у њеном обележавању.
Педијатријска секција је у установи за дневни боравак деце и одраслих са посебним потребама “Зрачак” обележила 2. април Дан особа са аутизмом. Ученице смера медицинска сестра-васпитач су са професорком српског језика и књижевности Аном Пајевић, која води рецитаторско-драмску секцију у школи, одабрале представу о теми “Магичне речи”, а са наставницама Зорицом Гајић и Оливером Ерић вежбале и осмислиле сценографију.
О раду секције разговарали смо са нашим другарицма Исидором Јаковљевић и Александром Драмлић.

  • Зашто си се одлучила за ову секцију?

Исидора: “Она омогућава рад у различитим областима са старијим и искуснијим особама, дружења са децом у вртићима. Захваљујући секцији упознали смо се се животом корисника у Зрачку, научили смо да немамо предрасуде, да их разумемо и схватамо, да су у они, у ствари, као и сва друга деца са којом се свакодневно сусрећемо на пракси у вртићу.”
Александра: “Свестраност и хуманист које секција развија и подстиче, потом даје нам могућност да се поред редовне наставе укључимо у овакву врсту активности и тиме покажемо све своје способности.“

  • Шта ти се највише допада у групи?

Исидора: “Оптимистичност чланова секције и велика посвећеност и заинтересованост.”
Александра: “Сам рад, атмосфера и сарадња са другим установама. Посећујући друге школе стичемо искуство, познанства, склапамо пријатељства, а пре свега стичемо самопоуздање приликом јавног наступа.”

  • Као што сте навели често посећујете специјалну школу “Зрачак”, како се осећате када сте у њиховом друштву?

Исидора: “У Зрачку се осећам врло пријатно, а на кориснике не гледам као на особе са инвалидитетом већ као људе другачије од мене.”
Александра: “Мој највећи успех и циљ пре свега јесте њихов осмех и радост након добро одрађјеног посла.”

  • Каква су искуства у другим школама?

Исидора: “Заиста лепо, увек нас срдачно дочекају. Будемо саслушани од стране ученика и професора те школе, буде јако забавно, ученици се укључују у разговор и тако размењујемо мишљења и ставове.”
Александра: “То су наши вршњаци, увеликој мери их интересују теме које су заједничке за све младе. Саслушају, продискутују заједно са нама и уз то и нешто ново науче. “

  • Чему је допринела активност теби као члану Педијатријске секције?

Исидора: “Свему, ја волим да истражујем и увек сам спремна за нове информације.”
Александра: “Старо знање смо продубили, а ново стекли. Сада нас већ познају радници у здравственим установама, учествовање у раду секције је допринело мојој личности.”

  • Шта би променила или упутила будућим члановима секције?

Исидора: “Волела бих више активности не само у нашем граду већ и по градовима наше земље, као и сарадњу са другим Медицинским школама. Уз остварени успех било би добро да иду и награде, а најбље би било отпутовати у иностранство.”
Александра: “Слажем се са Исидором, то је наша највећа жеља. Путовања, презентације и дужења су саставни део данашњег друштва, стога верујем да би и наши ученици били још посвећенији и напреднији.”

  • Замолили смо једну од оснивача ове секције да нам опише како је провела ове четири године заједно са ученицима и њиховим различитим мишљењима и предлозима?

Јасмина: “Сама идеја оснивања ове секције била је велика жеља ученика за ваннаставним активностима, ја као разредни старешина тадашњег првог разреда васпитача, желела сам да им прикажем нашу школу на други начин, да она пружа и друге могућности. Заједно са колегиницама Оливером и Зорицом направиле смо план и кренуле у акцију. На наше прве презентације позивали смо Завод за јавно здравље, Дом здравља, вртиће и многе друге. Након њихове посете дали су нам предлог да заједно са њима наступамо и ван школе и тако је почела сарадња са другим здравственим и образовним установама. Много идеја, критика, различитих мишљења спојила је једну групу која је успела да из свега тога извуче срж, наша улога је да их подржимо и укажемо на грешке којих и није толико било и да их усмеримо на прави пут. Педијатријска секција пружа деци несто у чему до сада нису имали прилике да се докажу. Поред стицања нових знања и продубљивања старог они стичу и самопоуздање приликом јавног наступа. Све у свему, дивно је бити на челу овакве функционалне и организоване групе у којој има много материјала за нове пројекте и радове. Моје колегинице и ја се захваљујемо нашим ученицима на досадашњој сарадњи и надам се да ћемо јос више радити и напредовати.”

Захваљујемо проф. Јасмини Јовановић, не само на коментару него на преданом раду са нама. Матуранти, који су били први чланови секције, сада иду даље са лепим искуствима из средње школе. Желимо да млађи наставе успешан рад и желимо им много успеха у будућности, као и остваривање жеља наших драгих другара.

Ана Томовић IV4
Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s