Пут у Италију

Сви ми који путујемо, путујемо из особних разлога. Неко путује само да би му ноге виделе пута, неко јер се занима за културу и начин живота људи различитих националности. А онда смо ту и ми, који поред наведених разлога, путујемо да бисмо побегли од суморне, једноличне свакодневице и исто таквих људи.

Италија, ох та Италија…

Тамо где природа пева и цвета, где се историја осликава на свакој кући или грађевини…

Италија је један велики времеплов који туристу, са сваким његовим кораком, упознаје са хуманизмом и ренесансом. Међутим, иако су зидови стари и на њима су бројиве године, људи који чине срце Италије су веома ведри, савремени и гостољубиви.

Првог дана, упознали смо се са Вероном, италијанским градом љубави.

Тамо смо видели, трећи по величини очувани римски амфитеатар, Веронску арену, прошли поред цркве Свете Марије Античке и упутили се ка Јулијином балкону.

Гледајући многобројне поруке са изјавама љубави, које су потпуно прекривале зидове пролаза ка кући, запитала сам се да ли је у данашње време могуће наићи на пар који је довољно храбар и истрајан у својој љубави, односно да ли постоји и даље чиста љубав, као што је била Јулијина и Ромеова. Након Вероне, заноћили смо у Монтекатинију и одмах сутрадан кренули ка Сијени. Сијена је град сачињен од једног главног трга (Piazza del Campo) на којем се налази градска већница. Кампов корзо за Сијену представља историјски центар, а уједно је и један од најлепших средњовековних тргова у Европи. На овом тргу, два пута годишње се одржава Палио, веома позната и опасна коњичка трка.

После посете Сијени, кренули смо у обилазак Фиренце и Пизе.

У Фиренци смо видели катедралу Санта Марија Дел Фијоре, која спада у заштићену светску баштину. Потом смо шетали Понте Векиом, најпознатијим мостом Фиренце.

Након Фиренце дошли смо на „Трг чудеса“ у Пизи. Обишли смо катедралу, крстоницу и сликали се испред кривог торња.

То вече смо ишли до обале и ноћили у Лидо ди Јесолу. Море, плажа и залазак сунца заједно су чинили хармонију боја и мириса. Мир, доминантна емоција коју сам тада осећала је само употпунио слику незаборавног момента.

Последња два дана боравили смо у Риму.

Обилазак Ватикана је био заслађење саме екскурзије. Прошли смо кроз велелепно декорисане ходнике Ватиканског музеја и директно сишли у Сикстинску капелу. Њену таваницу је осликао Микеланђело Буонароти за папу Јулија II. Најчувеније композиције са таванице су: Стварање Адама, Први грех, Страшни суд. Поред њих најјачи утисак на мене је оставила композиција Јоне, јер ми се чинила нестварно реалном. Сикстинска капела је вечно и чаробно уметничко дело.

Главни град Италије је сам по себи јединствен и његову аутентичност, поред Колосеума, осликавају Пантеон и Фонтана ди Треви. Пантеон или „Храм свих богова“ на врху куполе има окулус.  Светлост која пролази кроз окулус, својом монументалношћу одузима дах и  показује истинску лепоту и вредноћу сваке вере. Живописна Фонтана ди Треви је барокни симбол Рима.

По завршетку самог путовања, посетили смо Венецију и њене две предивне цркве: Санта Марија дела Салуте и Цркву светог Марка. Лепоту прве је опевао наш песник Лаза Костић у истоименој песми, посвећеној Лени Дунђерски.

 

Италија је фасцинантна држава, са великим бројем знаменитости и блиставом културом. Надам се да ћу имати прлике поново да је видим, наравно са добрим друштвом и интересантним  водичем, као што је било и овај пут.

Милица Бошњак III2

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s