Пут око света – Обала костура

Дивљина прекривена белим песком лежи између древне пустиње Намиб и хладне воде Атлантског океана. Португалски поморци су овај део намибијске обале називали ,,обалом пакла“. Данас је позната као Обала костура.

Између дина израњају дрхтава привиђења из суморних плоча пустињских стена, последњих остатака тла које је прекрио песак који се у току једне године може померити и за 15 метара. Немирне дине тутње као привиђење у величанственој симфонији коју предводи ветар. Опасне супротне струје, снажни ветрови, магла која се изненада пришуња, као и гребени чији назубљени прсти понекад сежу дубоко у море, проузроковали су пропаст многобројних бродова дуж читаве Обале костура. Олупине бродова леже разбацане Обалом костура.

Дванаест обезглављених скелета, који су лежали на обали заједно са дечијим скелетом уз напуштену колибу, нађени су 1943. године. На оближњој стени била је исписана порука: ,,Настављам према реци 100 км северно одавде, а ако ико ово нађе и крене за мном, Бог ће му помоћи.“ Ова порука је написана 1860. године. До данас није откривено ко су биле трагичне жртве.

Ловци из племена Сан назвали су намибијске ветрове ,,Соо-ооп-ва“, описујући њихов звук. Ноћу се ветар смирује, а пустиња хлади, и природа постаје милосрднија према овој напаћеној земљи те јој шаље маглу која се шири према унутрашњости. Магла се простире преко пешчаних плажа и стена те доноси освежење и обнову спрженим биљкама и животињама. Кад се приближава ноћ и магла продире у дине, сићушни становници Обале костура појављују се из песка да сакупе воду из магле- то је једина влага коју ће икада добити. Како би утолио жеђ, црни тврдокрилац Onymacris спушта главу, а вода која се кондезује на његовим леђима котрља му се до уста. Биљка која изгледа као чудовиште из научнофантастичних филмова Welwitschia mirabilis такође хвата ноћну маглу. Њени широки листови, који се шире по земљи и до 3 метра, апсорбују влагу кроз милионе пора.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s